Tekenwerk

Een tegeltjeswijsheid, maar daardoor niet minder waar: een beeld zegt meer dan duizend woorden. Dat ik mijn ideeën kan overbrengen, komt ook door mijn talent om ze te verbeelden. Ook jouw ideeën geef ik graag vorm.


De Lerarenopleiding Mens en Maatschappij van de Hogeschool Rotterdam telt vier aantrekkelijke opleidingen, maar hoe breng je deze aan de man, vrouw of student? Een verhaaltekening is dan een uitstekend medium. In samenwerking met de docenten verbeeldde ik het vierjarig traject van hun opleidingen.


Het team van Zadkine Pedagogisch Werk in Spijkenisse schuwt de zelfspot niet. Ik tekende karikaturen van alle collega's van deze MBO-opleiding om nieuwe (en bestaande) studenten welkom te heten. 


Iets Anders is de digitale nieuwsbrief van de Academische Werkplaats over mensen met een verstandelijke beperking. Human interest is het toverwoord: onderzoekers, cliënten en zorgprofessionals komen zoveel mogelijk zelf aan het woord. Een vaste cartoon zorgt voor extra herkenbaarheid.

Ik help de onderzoekers met het samenstellen van Iets Anders, verzorg de interviews, het illustratiewerk, de vormgeving en doe de eindredactie.


Voor Museum Rotterdam maakte ik voor een speurblad over de wederopbouw  illustraties van veertien markante Rotterdamse bouwwerken. De naoorlogse gebouwen belandden op een stickervel.

Deze illustratie van de vooroorlogse beurs kwam op het werkblad zelf.

De kleurplaat bij hetzelfde werkblad.


Wat maakt dat mensen in de zorg met plezier werken? Interviews met medewerkers van succesvolle zorginstellingen gaven het antwoord. Het resultaat: een top 5 met tips op werkgebied én een top 5 met tips op privégebied.

Het onderzoek is een initiatief van Conforte en VVT Capelle/Krimpen. Ik vatte de resultaten visueel samen. De poster hangt nu in diverse zorginstellingen en verpleeghuizen. De losse illustraties van de top 5's werden via een digitale nieuwsbrief gedeeld.


Voor het Instituut voor Engineerging and Applied Science van de Hogeschool Rotterdam maakt ik een infocomic om zijn visie op internationalisering aan de man... nee, de collega... te brengen. De cartoons vormden ook de basis voor een animatie


Pabodocent Machiel Blok van de Hogeschool Rotterdam was een van de vier finalisten voor de landelijke titel Docent van het Jaar Hoger Onderwijs 2021. Ik mocht zijn presentatie visueel ondersteunen met acht speciaal voor hem geïllustreerde slides.


Museum Rotterdam heeft de mooiste objecten uit het depot digitaal ontsloten. Het rijke 19de-eeuwse meubilair van de Joodse familie Polak-Rosenthal bijvoorbeeld. Op basis van een uitgebreide briefing heb ik het interieur gereconstrueerd waarin de meubels ooit hebben gestaan. En wel op zo'n manier dat de objecten niet te veel concurrentie van de illustratie kregen.

Meer beeld en info vind je hier.


Voor De Luchtreiziger, een poppenvoorstelling van Klatergoud tekende ik de (digitaal geprojecteerde) decors.


Afstand houden tijdens de coronacrisis.  Vloerstickers (en posters) voor de Instituten voor Applied Sciences en Gebouwde Omgeving van Hogeschool Rotterdam.


Artist impressions voor Amazonica in Diergaarde Blijdorp (2012).


Strip uit een reisverslag.


Twee cartoons voor het personeelsblad van Diergaarde Blijdorp. De eerste is een reactie op de bezuinigingen uit 2012, de tweede spreekt voor zich.


Enkele voorbeelden van vrij werk.