Prioriteit nummer 1

Niks zo belangrijk als je imago. Dat geldt voor elke adolescent en dus ook voor mijn grappige MBO-studenten. Vooral bij de meiden zie ik dat terug. Gevoed door de tutorials uit hun TikTok-algoritme betreden ze mijn lessen als gesoigneerde diva’s. Van binnen zijn deze, zich tot volwassen vrouwen verpoppende meiden, al mooie mensen, maar de buitenkant van hun imago - de cocon zeg maar - wordt zorgvuldig gekneed, geboetseerd en beschilderd. De meeste meiden hebben het retoucheren uitstekend onder de knie. Ze ogen als Mona Lisa’s. Meesterwerkjes.
Toen we drie weken terug op excursie gingen naar Berlijn zag ik veel meiden voor het eerst in hun ongeschilderde toestand. Logisch, want we vertrokken om 5 uur ‘s ochtends en er is maar één ding belangrijker dan je imago: in je nest liggen (citaat). De meesterwerkjes waren op dit vroege tijdstip slechts ruwe voorstudies die zich, eenmaal in de bus, snel verborgen onder hun jas om de wreed verstoorde slaap te hervatten.
Rond een uur of 10, ter hoogte van Hannover, daalden de eerste studenten schuchter af naar het krappe toilet van onze luxe touringcar. Tirza en Britt als eersten. Dertig minuten later doken ze weer op. Als de vertrouwde meesterwerkjes.
‘Zo ken ik jullie weer!’ riep ik enthousiast.
Tirza en Britt zijn twee leuke studenten. Mijn lessen vinden ze wel aardig, maar op dit punt van hun leven hebben de zaakvakken niet echt prioriteit. Jongens wel. En dus ook hun uiterlijk. Een kwestie van seksuele selectie, zullen de meiden zich wellicht over tien jaar uit een van mijn lessen herinneren.
Ik ging op een lege stoel naast de meiden zitten en vroeg naar hun opmaakritueel. Daar kan ik immers over meepraten omdat ik zelf deo, Nivea en haarklei gebruik.
Het werd een gezellig gesprek. Tirza en Britt praatten me bij over skincare, foundation, blushes, lipolie en ander moois.
‘Hoeveel tijd kost jullie dat nu elke dag?’
‘Oh, zeker een half uur,’ zei Tirza.
‘Een uur vaak ook wel,’ vulde Britt aan.
Welbesteed vonden ze zelf.
Ik ook.
Toen ik terugliep werd ik in het gangpad getroffen door een inzicht. Een glimp van Gods voorzienigheid. Ik herinnerde me ooit gelezen te hebben dat vrouwen gemiddeld drie jaar langer leven dan mannen. Vervolgens sloeg ik aan het rekenen. Als vrouwen elk jaar 365 x zeg 45 minuten besteden aan het op- en afmaken, kost dat 274 uur. Meisjes starten met dit ritueel op hun dertiende en worden gemiddeld drieëntachtig jaar oud. Ze besteden dus 70 x 274 uur = 19.180 uur aan hun imago. Als we uitgaan van 8 uur slaap, dan telt een dag 16 uren. Delen we nu 19.180 uur door 16 dan komen we uit op 1199 dagen. Iets meer dan drie jaar! Met andere woorden: exclusief make-up leven mannen en vrouwen even lang.
Een troostrijke gedachte.
Uiteraard heb ik niet doorgerekend op alle tijd die mannen verspillen aan vissen, Studio Sport en het bezoeken van schimmige websites.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.