Wie zit er op jouw visie te wachten?

 ‘Visie is als een olifant die het zicht belemmert’, sprak Rutte acht jaar geleden. Het wordt hem nog steeds nagedragen, want visie vinden we belangrijk. Een visie vertelt waar we voor staan, wat onze normen en waarden zijn. Een manager ervan beschuldigen – liefst in de wandelgangen – dat hij of zij geen visie heeft, is een keiharde diskwalificatie.

Toch had Rutte een punt. En dan doel ik op de olifant die het zicht belemmert, want de vorm waarin we een visie verpakken, is eerder hoogdravend dan diepgravend. Meestal verdrinkt een visie in een of ander breedsprakig beleidsstuk vol jargon. Je kent ze wel, van die onleesbare bestanden die je geacht wordt door te nemen voor een volgende vergadering. Van die stukken die vervolgens in die bekende bureaula verdwijnen.

Zonde want een goede visie verdient onze aandacht. Jouw visie ook natuurlijk. Het is de gestolde essentie van jouw onderneming. En liefst wil je dat alle collega’s, partners, klanten, studenten, vrienden en familie er kennis van nemen. Wat zeg ik? Er door betoverd worden. Maar wie is er bereid een complete olifant te ontleden om tot het hart te komen?

Verstandig dus dat er ook organisaties zijn die hun visie proberen te populariseren, de olifant pogen te fileren. Dat kan via gelikte brochures met bondige tekstjes, placemats met samenvattingen, allemaal prima, maar sommige organisaties gaan echter verder en schuwen de zelfspot niet. Zij kiezen voor een infocomic, een verhaaltekening met een serie cartoons.

Ik hou ervan.

Voor de Hogeschool Rotterdam heb ik zo’n infocomic mogen maken om het internationaliseringbeleid op het Instituut voor Engineering and Applied Science toegankelijk te maken. Een hele mond vol, ik weet het. De doelgroep? Zowel enthousiaste als sceptische collega’s. Je vindt de infocomic in de bijlage.

Misschien ook een ideetje voor Mark Rutte?

 

Infocomic HR Engineering and Applied Science

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.