Ik weet niet welke natuurwet hier speelt, maar op een of andere manier komen vieze boekjes altijd onverwacht op je pad.
Zo stuitte ik toen ik tien was, tijdens een verjaardagsfeestje van een oudere buurjongen, op een stapeltje horror- en seksstrips. Van die zwartwitcomics op goedkoop papier, pulp van Amerikaanse makelij. Smakeloos natuurlijk, maar toch kon ik ze niet wegleggen.
Of die keer op de camping bij Rockanje – misschien was ik twaalf – we bouwden een hut in de duinbosjes en troffen een beduimeld pornoblaadje aan. Te vies om beet te pakken! Ik heb alle foto’s afkeurend, maar met stijgende belangstelling bekeken. Walgelijk natuurlijk! Het naslagwerkje kreeg een ereplek in onze hut.
Deze week was het weer zover. Ik ben nu vijftig, maar vieze boekjes blijven mij kennelijk achtervolgen. Nietsvermoedend was ik mijn boekenkast aan het leegruimen toen ik op een ‘Brave Hendrik’ stuitte, het eerste en enige erotische blaadje dat het Maritiem Museum Rotterdam ooit heeft gepubliceerd.
Bah!
Het klinkt gek, maar deze smet op mijn carrière was me geheel ontschoten. En dat terwijl het een van de leukste producties uit mijn educatieve loopbaan is. Want tja, ik zal het maar opbiechten: de hoofdredacteur, dat was ik. Ter verdediging voer ik wel aan dat je dit vieze blaadje, ondanks de scabreuze inhoud en schandalig verleidelijke pin-up, vooral voor de interviews moet lezen.
De Brave Hendrik hoorde bij de tentoonstelling Sex and The Sea die het Maritiem Museum in 2014 samen met Peter Greenaway en Saskia Boddeke vormgaf. Het hart van de tentoonstelling was een film van Boddeke met quotes van echte zeelieden over hun escapades in vreemde havens. Het publiek smulde van de tenenkrommende, maar ook ontwapenende eerlijkheid van jonge, oude, hetero- en homoseksuele, mannelijke en vrouwelijke zeelui. Ik besefte destijds dat we met dit onderwerp educatief goud in handen hadden. Eindelijk een thema waarmee we ook museumschuwe pubers konden motiveren. De Brave Hendrik met de complete interviews uit de film werd het educatieve vehikel waaraan ik enkele literaire opdrachten koppelde. Het leverde prachtige liefdesbrieven op.
Strikt genomen was de Brave Hendrik niet mijn eerste vieze boekje, maar het was wel het eerste schunnige blaadje dat doelbewust mijn pad kruiste.
Nieuwsgierig?
Download hier de Brave Hendrik. Vooral de interviews met Bart (die het filmen als speciaal moment koos om uit de kast te komen), stuurman Monique (vrouw in een mannenwereld) en Dolle Dries (domweg bizar) kan ik warm aanbevelen.
Reactie plaatsen
Reacties
Inderdaad, een van de meest succesvolle exposities van het MMR, waar ik zelf nog aan de financiële kant heb gestaan en toch....is die hele Brave Hendrik aan mij voorbij gegaan! Ik ben blij dat dat nu alsnog goed komt. It was a dirty job, but someone had to do it! Dank dat jij dat deed. Alsnog.